Instelling

Over de Max Velthuijs-prijs

Instelling

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. De prijs is in oktober 2006 ingesteld door Maria van der Hoeven, de toenmalige minister van OCW. Op 20 september 2007 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. De naam van de laureaat wordt op vrijdag 13 april a.s. bekend gemaakt. Het initiatief is uitgegaan van de Stichting P.C. Hooft-stichting voor Letterkunde, die deze prijs ook zal beheren. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De winnaar zal daarnaast een oorkonde ontvangen en een kunstwerk dat betrekking heeft op de naamgever van de prijs. Deze illustratorenprijs wordt gezien als het sluitstuk van de emancipatie van het Nederlandse kinderboek.

< Terug
Max Velthuijs-prijs Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs 2019 voor Sylvia Weve

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 25 maart besloten de Max Velthuijs-prijs voor kinderboekenillustraties 2019 toe te kennen aan Sylvia Weve (Utrecht, 1954). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs wordt uitgereikt op donderdag 19 september 2019 op een feestelijke bijeenkomst in het Literatuurmuseum/ Kinderboekenmuseum.

De Max Velthuijs-prijs is aan Sylvia Weve toegekend op voordracht van een jury bestaande uit: Brian Elstak, Olivia Ettema, Jet van Overeem, Floor Rieder (voorzitter) en Emilie Sitzia. De oeuvreprijs bestemd voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken, wordt beheerd door de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000, gelijk aan de P.C. Hooft- en de Theo Thijssen-prijs. Mance Post nam als eerste deze prijs in ontvangst (2007), andere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010), Wim Hofman (2013) en Dick Bruna (2016).

Fragment uit het juryrapport:

‘Haar illustraties voor kinderboeken zijn trefzeker, getuigen van flair en blinken uit in expressie. […] Voor elk boek, elk verhaal put Weve uit een palet aan technieken, beeldende middelen en stijlen. Van pentekening en geschilderd werk tot aan digitale collage. Met afwisselend in de hoofdrol: lijn, vorm, of juist kleur. Van eenvoudig en gestileerd tot aan barok. Humoristisch, poëtisch, of een tikkeltje surrealistisch. Weve kan het en doet het. Ze kiest niet alleen waar het verhaal om vraagt, maar ook waar ze zelf zin in heeft.’

Archief Max Velthuijs-prijs