Instelling

Over de Max Velthuijs-prijs

Instelling

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. De prijs is in oktober 2006 ingesteld door Maria van der Hoeven, de toenmalige minister van OCW. Op 20 september 2007 wordt de prijs voor het eerst uitgereikt in het Letterkundig Museum in Den Haag. De naam van de laureaat wordt op vrijdag 13 april a.s. bekend gemaakt. Het initiatief is uitgegaan van de Stichting P.C. Hooft-stichting voor Letterkunde, die deze prijs ook zal beheren. Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000. De winnaar zal daarnaast een oorkonde ontvangen en een kunstwerk dat betrekking heeft op de naamgever van de prijs. Deze illustratorenprijs wordt gezien als het sluitstuk van de emancipatie van het Nederlandse kinderboek.

< Terug
Max Velthuijs-prijs Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs 2016 voor Dick Bruna

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft dinsdag 15 maart besloten de Max Velthuijs-prijs 2016 toe te kennen aan Dick Bruna (Utrecht, 1927). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator.

De Max Velthuijs-prijs 2016 voor het gehele oeuvre van Dick Bruna is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annelies Fontijne (voorzitter), Carll Cneut, Gert Gerrits, Wim Hofman en Gioia Smid. Recente eerdere laureaten zijn Wim Hofman (2013), Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Dick Bruna is vele malen bekroond en vele exposities werden aan zijn werk gewijd. Zijn werk is opgenomen in de collecties van het Centraal Museum Utrecht en het Rijksmuseum Amsterdam.

Overwegingen van de jury:
Bruna is de meester van de klare lijn. Hij weet met een minimaal kleurenpalet een maximum aan effect te bereiken. Het ogenschijnlijk gemak waarmee hij ruimte in een perspectiefloos vlak brengt is ongeëvenaard.
De eenvoud van zijn werk is betoverend. Het vereist een groot talent om werk van deze kwaliteit te maken. Bruna is zich blijven verbeteren door niet aflatend te zoeken naar het juiste evenwicht in de compositie. Hij heeft telkens de grens opgezocht in zijn streven naar een nog eenvoudiger vorm. Zijn doelgerichte werkwijze dwingt grote bewondering af.

Archief Max Velthuijs-prijs