Over de P.C. Hooft-prijs

Instelling
De P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde behoort tot de belangrijkste literatuurprijzen in het Nederlandse taalgebied. Deze oeuvreprijs wordt jaarlijks afwisselend toegekend voor proza, essayistiek en poëzie. De P.C. Hooft-prijs is ingesteld... Lees meer >

Staatsprijs
Aanvankelijk was de P.C. Hooft-prijs een staatsprijs. De relatie tussen staat en Stichting kwam onder druk te staan toen in 1984 Hugo Brandt Corstius werd voorgedragen voor de P.C. Hooft-prijs. De toenmalige CDA-minister van Onderwijs, Cultuur... Lees meer >

P.C. Hooft
P.C. Hooft (Amsterdam 16 maart 1581 – Den Haag, 21 mei 1647), was geschiedkundige, dichter en toneelschrijver. Hij was de zoon van Cornelis Hooft, die verschillende functies in het bestuur van Amsterdam had vervuld, onder andere als burgemeester.... Lees meer >

P.C. Hooft-prijs

P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel kreeg de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza. De prijs werd uitgereikt op 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum en bedroeg € 60.000.

Biografie
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was archivaris op de scheepswerf Wilton Feyenoord en beheerde daar een klein museum. Biesheuvel... Lees meer >

Juryrapport
Bestaat de schrijver Jacobus Martinus Arend Biesheuvel werkelijk? Volgens sommigen zou hij met zijn vrouw, genaamd Eva, een houten huisje in de stad Leiden bewonen. Dat klinkt uiterst onwaarschijnlijk. Op het omslag van de verhalenbundel... Lees meer >

Feestrede
Roeien met Maarten
Beste Maarten, lieve Eva, vrienden en overige aanwezigen,

Velen uwer vragen zich op dit moment ongetwijfeld af waarom aan mij en niet aan u het voorrecht te beurt gevallen is om hier de laureaat toe te spreken.... Lees meer >

Dankwoord
Dames en heren, ik dank Vera Beths, Martijn van den Hoek en Geoffrey Madge voor hun prachtige muziek. Ik dank Huib Drion en Karel van het Reve die hier niet aanwezig kunnen zijn voor hun wijze lessen. En ik dank Wilt Idema voor zijn prachtige... Lees meer >

Bibliografie
In de bovenkooi (1972)
Slechte mensen (1973)
Het nut van de wereld (1975)
De Weg naar het Licht (1977)
De verpletterende werkelijkheid (1979)
De Merel en andere verhalen (1980)
Duizend vlinders (1981)
Hoe de... Lees meer >

J.M.A. Biesheuvel, 2005


Maarten en Eva Biesheuvel door Lia Laimböck, 1994

Archief P.C. Hooft-prijs

    chronologisch | alfabetisch
W.F. Hermans door Ramon Jan Veth, 1993


Jan Wolkers. Foto: Eddy Posthuma de Boer


Hendrik de Vries door A. Buytendijk, 1945


foto: Mylene Siegers


   
2016   Astrid Roemer
2015   Anneke Brassinga
2014   Willem Jan Otten
2013   A. F. Th. van der Heijden
2012   Tonnus Oosterhoff
2011   H.J.A. Hofland
2010   Charlotte Mutsaers
2009   Hans Verhagen
2008   Abram de Swaan
2007   J.M.A. Biesheuvel
2006   H.C. ten Berge
2005   Frédéric Bastet
2004   Cees Nooteboom
2003   H.H. ter Balkt
2002   S. Dresden
2001   Gerrit Krol
2000   Eva Gerlach
1999   Arthur Lehning
1998   F.B. Hotz
1997   Judith Herzberg
1996   K. Schippers
1995   A. Alberts
1994   J. Bernlef
1993   Gerrit Komrij
1992   Anton Koolhaas
1991   Elisabeth Eybers
1990   Kees Fens
1989   Jan Wolkers
1988   Rutger Kopland
1987   Hugo Brandt Corstius

pagina 1 2 3