Over de P.C. Hooft-prijs

Staatsprijs
Aanvankelijk was de P.C. Hooft-prijs een staatsprijs. De relatie tussen staat en Stichting kwam onder druk te staan toen in 1984 Hugo Brandt Corstius werd voorgedragen voor de P.C. Hooft-prijs. De toenmalige CDA-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Elco Brinkman weigerde de prijs uit te reiken aan Brandt Corstius, omdat deze zich in zijn ogen ongepast had uitgelaten over prominente politici. Deze beslissing deed veel stof opwaaien. De reeds benoemde jury voor de P.C. Hooft-prijs 1985 trad af en vervolgens werd de prijs twee jaar niet uitgereikt. In 1987 werd de onafhankelijke Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde opgericht, door drie landelijke letterkundige instellingen: de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, PEN-centrum Nederland en de Vereniging van Letterkundigen. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van deze drie instellingen. De eerste prijs ging naar Hugo Brandt Corstius en werd door het Stichtingsbestuur zelf toegekend. De P.C. Hooft-prijs bedraagt 60.000 euro. De voorwaarde dat een deel (€ 25.000) van het prijzengeld moet worden besteed aan een specifiek literair doel is in 2003 komen te vervallen. Bij de geldprijs hoort een oorkonde en een bronzen beeldje van P.C. Hooft. < Terug

P.C. Hooft-prijs

P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel kreeg de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza. De prijs werd uitgereikt op 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum en bedroeg € 60.000.

Biografie
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was archivaris op de scheepswerf Wilton Feyenoord en beheerde daar een klein museum. Biesheuvel... Lees meer >

Juryrapport
Bestaat de schrijver Jacobus Martinus Arend Biesheuvel werkelijk? Volgens sommigen zou hij met zijn vrouw, genaamd Eva, een houten huisje in de stad Leiden bewonen. Dat klinkt uiterst onwaarschijnlijk. Op het omslag van de verhalenbundel... Lees meer >

Feestrede
Roeien met Maarten
Beste Maarten, lieve Eva, vrienden en overige aanwezigen,

Velen uwer vragen zich op dit moment ongetwijfeld af waarom aan mij en niet aan u het voorrecht te beurt gevallen is om hier de laureaat toe te spreken.... Lees meer >

Dankwoord
Dames en heren, ik dank Vera Beths, Martijn van den Hoek en Geoffrey Madge voor hun prachtige muziek. Ik dank Huib Drion en Karel van het Reve die hier niet aanwezig kunnen zijn voor hun wijze lessen. En ik dank Wilt Idema voor zijn prachtige... Lees meer >

Bibliografie
In de bovenkooi (1972)
Slechte mensen (1973)
Het nut van de wereld (1975)
De Weg naar het Licht (1977)
De verpletterende werkelijkheid (1979)
De Merel en andere verhalen (1980)
Duizend vlinders (1981)
Hoe de... Lees meer >

J.M.A. Biesheuvel, 2005


Maarten en Eva Biesheuvel door Lia Laimböck, 1994

Archief P.C. Hooft-prijs

    chronologisch | alfabetisch
Hendrik de Vries door A. Buytendijk, 1945


Arthur van Schendel door Jan Poortenaar, 1955


Rutger Kopland door Paul van Geert, 2003


Charlotte Mutsaers, 2010. Foto: Mylène Siegers


   
1972   Herzberg, Abel J.
2011   Hofland, H.J.A.
1998   Hotz, F.B.
1958   Kemp, Pierre
1961   Keuls, H.W.J.M.
1993   Komrij, Gerrit
1992   Koolhaas, Anton
1988   Kopland, Rutger
1975   Kousbroek, Rudy
1970   Kouwenaar, Gerrit
2001   Krol, Gerrit
1999   Lehning, Arthur
1967   Lucebert
1963   van der Meer, F.G.L.
1977   Mulisch, Harry
2010   Mutsaers, Charlotte
1985   Niet toegekend
1969   Niet toegekend
1965   Niet toegekend
1959   Niet toegekend
1984   Niet uitgereikt
2004   Nooteboom, Cees
2012   Oosterhoff, Tonnus
2014   Otten, Willem Jan
1981   van het Reve, Karel
1968   van het Reve, G.K.
2016   Roemer, Astrid
1954   Rogier, L.J.
1955   Roland Holst, A.
1947   van Schendel, Arthur

pagina 1 2 3