Over de P.C. Hooft-prijs

Staatsprijs
Aanvankelijk was de P.C. Hooft-prijs een staatsprijs. De relatie tussen staat en Stichting kwam onder druk te staan toen in 1984 Hugo Brandt Corstius werd voorgedragen voor de P.C. Hooft-prijs. De toenmalige CDA-minister van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen Elco Brinkman weigerde de prijs uit te reiken aan Brandt Corstius, omdat deze zich in zijn ogen ongepast had uitgelaten over prominente politici. Deze beslissing deed veel stof opwaaien. De reeds benoemde jury voor de P.C. Hooft-prijs 1985 trad af en vervolgens werd de prijs twee jaar niet uitgereikt. In 1987 werd de onafhankelijke Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde opgericht, door drie landelijke letterkundige instellingen: de Maatschappij der Nederlandse Letterkunde, PEN-centrum Nederland en de Vereniging van Letterkundigen. Het bestuur wordt gevormd door vertegenwoordigers van deze drie instellingen. De eerste prijs ging naar Hugo Brandt Corstius en werd door het Stichtingsbestuur zelf toegekend. De P.C. Hooft-prijs bedraagt 60.000 euro. De voorwaarde dat een deel (€ 25.000) van het prijzengeld moet worden besteed aan een specifiek literair doel is in 2003 komen te vervallen. Bij de geldprijs hoort een oorkonde en een bronzen beeldje van P.C. Hooft. < Terug

P.C. Hooft-prijs

P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel kreeg de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza. De prijs werd uitgereikt op 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum en bedroeg € 60.000.

Biografie
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was archivaris op de scheepswerf Wilton Feyenoord en beheerde daar een klein museum. Biesheuvel... Lees meer >

Juryrapport
Bestaat de schrijver Jacobus Martinus Arend Biesheuvel werkelijk? Volgens sommigen zou hij met zijn vrouw, genaamd Eva, een houten huisje in de stad Leiden bewonen. Dat klinkt uiterst onwaarschijnlijk. Op het omslag van de verhalenbundel... Lees meer >

Feestrede
Roeien met Maarten
Beste Maarten, lieve Eva, vrienden en overige aanwezigen,

Velen uwer vragen zich op dit moment ongetwijfeld af waarom aan mij en niet aan u het voorrecht te beurt gevallen is om hier de laureaat toe te spreken.... Lees meer >

Dankwoord
Dames en heren, ik dank Vera Beths, Martijn van den Hoek en Geoffrey Madge voor hun prachtige muziek. Ik dank Huib Drion en Karel van het Reve die hier niet aanwezig kunnen zijn voor hun wijze lessen. En ik dank Wilt Idema voor zijn prachtige... Lees meer >

Bibliografie
In de bovenkooi (1972)
Slechte mensen (1973)
Het nut van de wereld (1975)
De Weg naar het Licht (1977)
De verpletterende werkelijkheid (1979)
De Merel en andere verhalen (1980)
Duizend vlinders (1981)
Hoe de... Lees meer >

J.M.A. Biesheuvel, 2005


Maarten en Eva Biesheuvel door Lia Laimböck, 1994

Archief P.C. Hooft-prijs

    chronologisch | alfabetisch



Gerrit Krol. Foto: Tessa Posthuma de Boer


H.J.A. Hofland


Hans Verhagen, 1983. Foto: F. André de la Porte


   
1986   niet toegekend
1985   Niet toegekend
1984   Niet uitgereikt
1983   Hella S. Haasse
1982   M. Vasalis
1981   Karel van het Reve
1980   Willem Brakman
1979   Ida Gerhardt
1978   Cornelis Verhoeven
1977   Harry Mulisch
1976   Remco Campert
1975   Rudy Kousbroek
1974   S. Carmiggelt
1973   Hendrik de Vries
1972   Abel J. Herzberg
1971   W.F. Hermans
1970   Gerrit Kouwenaar
1969   Niet toegekend
1968   G.K. van het Reve
1967   Lucebert
1966   Anton van Duinkerken
1965   Niet toegekend
1964   Leo Vroman
1963   F.G.L. van der Meer
1962   Theun de Vries
1961   H.W.J.M. Keuls
1960   Victor E. van Vriesland
1959   Niet toegekend
1958   Pierre Kemp
1957   P.C.A. Geyl

pagina 1 2 3