Over de P.C. Hooft-prijs

P.C. Hooft
P.C. Hooft (Amsterdam 16 maart 1581 Ė Den Haag, 21 mei 1647), was geschiedkundige, dichter en toneelschrijver. Hij was de zoon van Cornelis Hooft, die verschillende functies in het bestuur van Amsterdam had vervuld, onder andere als burgemeester. Na een reis door Europa, studeerde de jonge Hooft rechten in Leiden. Hij wordt gezien als een exponent van de renaissance in Nederland en had humanistische ideeŽn. Hij was geen kerklid en koos in de strijd tussen katholieken en protestanten (ten tijde van de Tachtigejarige Oorlog) geen partij. Hooft trouwde in 1610 met Christina van Erp. Na haar dood in 1624 trouwde hij met Leonora Hellemans, in 1627. Hooft was drost van Muiden en baljuw van het Gooiland. Daarnaast was hij rechter. Hij woonde veertig jaar in het Muiderslot. Omdat hij er soms nogal stil vond, vroeg hij mensen te logeren die net als hij geinteresseerd waren in literatuur. Deze kring werd de Muiderkring genoemd. Hooft gebruikte zijn toneelstukken om zijn staatkundige ideeŽn wereldkundig te kunnen maken. Zijn bekendste stukken zijn Geeraerdt van Velsen (1613), over de moord op Graaf Floris V en Baeto (1617), over de rol van de Bataven bij de totstandkoming van Nederland. Ook schreef hij liefdespoŽzie. Zijn bekendste werk is Emblemata amatoria, liefdesemblemen uit 1611. Tot zijn dood schreef hij aan de Nederlandsche historiŽn. De laatste zeven delen (van de zevenentwintig) verschenen postuum. < Terug

P.C. Hooft-prijs

P.C. Hooft-prijs voor J.M.A. Biesheuvel
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel kreeg de P.C. Hooft-prijs voor verhalend proza. De prijs werd uitgereikt op 24 mei 2007 in het Letterkundig Museum en bedroeg Ä 60.000.

Biografie
Jacob Martinus Arend (Maarten) Biesheuvel (Schiedam, 23 mei 1939), auteursnaam J.M.A. Biesheuvel, groeide op in een gezin met vijf kinderen. Zijn vader was archivaris op de scheepswerf Wilton Feyenoord en beheerde daar een klein museum. Biesheuvel... Lees meer >

Juryrapport
Bestaat de schrijver Jacobus Martinus Arend Biesheuvel werkelijk? Volgens sommigen zou hij met zijn vrouw, genaamd Eva, een houten huisje in de stad Leiden bewonen. Dat klinkt uiterst onwaarschijnlijk. Op het omslag van de verhalenbundel... Lees meer >

Feestrede
Roeien met Maarten
Beste Maarten, lieve Eva, vrienden en overige aanwezigen,

Velen uwer vragen zich op dit moment ongetwijfeld af waarom aan mij en niet aan u het voorrecht te beurt gevallen is om hier de laureaat toe te spreken.... Lees meer >

Dankwoord
Dames en heren, ik dank Vera Beths, Martijn van den Hoek en Geoffrey Madge voor hun prachtige muziek. Ik dank Huib Drion en Karel van het Reve die hier niet aanwezig kunnen zijn voor hun wijze lessen. En ik dank Wilt Idema voor zijn prachtige... Lees meer >

Bibliografie
In de bovenkooi (1972)
Slechte mensen (1973)
Het nut van de wereld (1975)
De Weg naar het Licht (1977)
De verpletterende werkelijkheid (1979)
De Merel en andere verhalen (1980)
Duizend vlinders (1981)
Hoe de... Lees meer >

J.M.A. Biesheuvel, 2005


Maarten en Eva Biesheuvel door Lia LaimbŲck, 1994

Archief P.C. Hooft-prijs

    chronologisch | alfabetisch
J.M.A. Biesheuvel 2005





Anton van Duinkerken door Theo Swagemakers, 1958


F. Bordewijk


   
1986   niet toegekend
1985   Niet toegekend
1984   Niet uitgereikt
1983   Hella S. Haasse
1982   M. Vasalis
1981   Karel van het Reve
1980   Willem Brakman
1979   Ida Gerhardt
1978   Cornelis Verhoeven
1977   Harry Mulisch
1976   Remco Campert
1975   Rudy Kousbroek
1974   S. Carmiggelt
1973   Hendrik de Vries
1972   Abel J. Herzberg
1971   W.F. Hermans
1970   Gerrit Kouwenaar
1969   Niet toegekend
1968   G.K. van het Reve
1967   Lucebert
1966   Anton van Duinkerken
1965   Niet toegekend
1964   Leo Vroman
1963   F.G.L. van der Meer
1962   Theun de Vries
1961   H.W.J.M. Keuls
1960   Victor E. van Vriesland
1959   Niet toegekend
1958   Pierre Kemp
1957   P.C.A. Geyl

pagina 1 2 3