Max Velthuijs-prijs 2010

Over de Max Velthuijs-prijs

Over Max Velthuijs

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – Den Haag, 25 januari 2005) was de jongste in een gezin met vier kinderen. Hij had drie zussen. Zijn ouders waren allebei onderwijzer. Hij bezocht de handelsschool en werkte in een hoedenwinkel. Tot zijn vreugde kon hij in 1944 een opleiding tot ontwerper/schilder gaan volgen aan de Arnhemse Academie voor de Beeldende Kunsten, maar al snel hielden die lessen op omdat Arnhem vanwege de oorlog werd ontruimd. Hij voltooide zijn opleiding dus niet.

VelthuijsKikker

Vanaf 1962 maakte Max Velthuijs illustraties voor kinderboeken. Later schreef hij ook zelf teksten bij eigen tekeningen. Vanaf de jaren tachtig maakte hij prentenboeken en verwierf hij grote bekendheid met zijn verhalen over Kikker, waarvoor hij verschillende Gouden en Zilveren Penselen en Griffels ontving. In 2003 verscheen Ik bof dat ik een Kikker ben, een biografie van Max Velthuijs, geschreven door Joke Linders.

Instelling

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. De prijs is in oktober 2006 ingesteld door M...Lees meer >

Max Velthuijs-prijs Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs 2010

Max Velthuijs-prijs 2010 voor Thé Tjong-Khing

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft vrijdag 9 april jl. besloten de Max Velthuijs-prijs 2010 toe te kennen aan Thé Tjong-Khing (1933). De prijs wordt op 23 september uitgereikt in het Letterkundig Museum te Den Haag.

Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. De combinatie van gedetaill...Lees meer >

Thé Tjong-Khing

Thé Tjong-Khing illustreerde voor onder meer Thea Beckman, Miep Diekmann, Guus Kuijer, Els Pelgrom en Annie M.G. Schmidt. De combinatie van gedetailleerd en toch ook zogenaamd onbeholpen en naief tekenen maakt zijn werk populair bij het publiek. Eerder won hij driemaal het Gouden Penseel en zijn kijk- en zoekboek Waar is de taart? werd bekroond met de Woutertje Pieterse Prijs 2005.

Jury

Van de jury maakten deel uit Martijn van der Linden, Bas Maliepaard, Mance Post, Benno Tempel (voorzitter) en Katrien Vloeberghs; Aad Meinderts was am...Lees meer >

Jury

Van de jury maakten deel uit Martijn van der Linden, Bas Maliepaard, Mance Post, Benno Tempel (voorzitter) en Katrien Vloeberghs; Aad Meinderts was ambtelijk secretaris.

Fragment uit het juryrapport:
Op verschillende niveaus kenmerkt grote dynamiek de scheppingskracht van Thé Tjong-Khing. Zijn talrijke geesteskinderen zijn opvallend beweeglijk en gracieus, zelfs in hun notoire onhandigheid of stunteligheid. (…) Hun emotionele uitdrukkingskracht en relationele vitaliteit bestrijken een breed gamma, van slaapdronken tot doodsbang, van beklemmend eenzaam tot dolverliefd. (…) De combinatie van heldere en figuratieve toegankelijkheid en aanhoudende kwaliteitsvolle vernieuwing maken zijn handtekening herkenbaar en zijn schepselen breed geliefd en gekend.

Archief Max Velthuijs-prijs