Max Velthuijs-prijs 2013

Over de Max Velthuijs-prijs

Over Max Velthuijs

Max Velthuijs (Den Haag, 22 mei 1923 – Den Haag, 25 januari 2005) was de jongste in een gezin met vier kinderen. Hij had drie zussen. Zijn ouders waren allebei onderwijzer. Hij bezocht de handelsschool en werkte in een hoedenwinkel. Tot zijn vreugde kon hij in 1944 een opleiding tot ontwerper/schilder gaan volgen aan de Arnhemse Academie voor de Beeldende Kunsten, maar al snel hielden die lessen op omdat Arnhem vanwege de oorlog werd ontruimd. Hij voltooide zijn opleiding dus niet.

VelthuijsKikker

Vanaf 1962 maakte Max Velthuijs illustraties voor kinderboeken. Later schreef hij ook zelf teksten bij eigen tekeningen. Vanaf de jaren tachtig maakte hij prentenboeken en verwierf hij grote bekendheid met zijn verhalen over Kikker, waarvoor hij verschillende Gouden en Zilveren Penselen en Griffels ontving. In 2003 verscheen Ik bof dat ik een Kikker ben, een biografie van Max Velthuijs, geschreven door Joke Linders.

Instelling

De Max Velthuijs-prijs is een driejaarlijkse oeuvreprijs voor Nederlandse illustratoren van kinderboeken. De prijs is in oktober 2006 ingesteld door M...Lees meer >

Max Velthuijs-prijs Max Velthuijs-prijs

Max Velthuijs-prijs 2013

Max Velthuijs-prijs 2013 voor Wim Hofman

Het bestuur van de Stichting P.C. Hooft-prijs voor Letterkunde heeft maandag 22 april besloten de Max Velthuijs-prijs 2013 toe te kennen aan Wim Hofman (Oostkapelle, 1941). Deze driejaarlijkse oeuvreprijs is in 2006 ingesteld ter bekroning van het werk van een Nederlandse illustrator en wordt uitgereikt op een feestelijke bijeenkomst in het Letterkundig Museum, op donderdag 19 september 2013.

De Max Velthuijs-prijs 2013 voor het gehele oeuvre van Wim Hofman is toegekend op voordracht van een jury bestaande uit Annemarie Terhell (voorzitter), Thé Tjong-Khing, Klaas Verplancke
Helen van Vliet en Fred Wartna. Recente eerdere laureaten zijn Thé Tjong-Khing (2010) en Mance Post (2007). Aan de prijs is een bedrag verbonden van € 60.000.

Dubbeltalent Wim Hofman is als illustrator en schrijver vaak bekroond, onder andere met griffels en penselen. In 1991 ontving hij als schrijver voor zijn gehele oeuvre de driejaarlijkse Theo Thijssen-prijs voor kinder- en jeugdliteratuur. Zijn illustraties zijn voor het leeuwendeel opgenomen in de collectie van het Letterkundig Museum.

Fragment uit het juryrapport:

– Hofman kiest in zijn avontuurlijke illustraties altijd consequent voor het perspectief van het kind en verkent de grenzen tussen geestigheid en grimmigheid, tussen beklemming en bevrijding, tussen tekst en tekening, tussen dienstbaarheid en eigenzinnigheid, illustratie en vrije kunst.
– Hofmans werk gaat om verbazing, om bezieling, om het ervaren van vrijheid door verbeelding. Hij maakt beelden die schuren, werpt weerhaakjes uit die scherp genoeg zijn om stevig vast te haken, een mensenleven lang.

Archief Max Velthuijs-prijs